Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Μεσοδιαστήματα και Ερμηνεία (Midpoints)

Σημαντικό κεφάλαιο της αστρολογίας και της ερμηνείας ενός προσωπικού αστρολογικού χάρτη αποτελεί η θεωρία των μεσοδιαστημάτων. Τι καλούμε όμως μεσοδιάστημα; Μεσοδιάστημα είναι η μέση απόσταση μεταξύ δύο πλανητών σε έναν χάρτη και εφόσον αυτή η μέση απόσταση σχηματίζει όψεις με κάποιον από τους πλανήτες μας (προσωπικούς και μη) τότε μπορούμε να εξαγάγουμε περισσότερες πληροφορίες για τον χαρακτήρα ενός ατόμου αλλά και για κάποια γεγονότα που είτε έχουν συμβεί είτε θα συμβούν στο μέλλον. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα, ο Χ έχει γενέθλιο Άρη στην 26ο του Σκορπιού και Κρόνο στην 13ο του Αιγόκερω. Πως υπολογίζουμε το μεσοδιάστημα Άρη/Κρόνου; Από τις 30 μοίρες του Σκορπιού αφαιρούμε τις 26 μοίρες (εκεί βρίσκεται ο Άρης). Η διαφορά έχει τιμή ίση με 4 μοίρες. Το επόμενο ζώδιο είναι ο Τοξότης. Προσθέτουμε στις 4 μοίρες τις 30 μοίρες του Τοξότη. Επόμενο ζώδιο είναι ο Αιγόκερως. Ο δε Κρόνος βρίσκεται στην 13 μοίρα του εν λόγω ζωδίου. Συνολικά αθροίζουμε το 4 με το 30 και το 13. Το άθροισμα ισούται με 47. Διαιρούμε το 47 με το 2 (47:2=23,5) και αυτό μας δίνει πηλίκο 23,5. Από την 26ο του Σκορπιού προσθέτουμε το πηλίκο (23,5) και βλέπουμε πως το μεσοδιάστημα Άρη/Κρόνου βρίσκεται κοντά στην 20ο του Τοξότη. Εκεί ο Χ έχει τον γενέθλιο Ήλιο του. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο Ήλιος του στον Τοξότη χρωματίζεται από το εν λόγω μεσοδιάστημα αλλά και από τις ενέργειες των δύο αυτών πλανητών. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε τα υπόλοιπα μεσοδιαστήματα και εάν αυτά σχηματίζουν όψεις με κάποιον πλανήτη σε ένα ωροσκόπιο. Οι όψεις που υπολογίζουμε είναι εκείνη της συνόδου, της αντίθεσης, του τετραγώνου και δευτερευόντως του μισού τετραγώνου και της χιαστής. Ας αναλύσουμε μερικά από τα μεσοδιαστήματα του Χ.
Μεσοδιάστημα Άρη/Κρόνου σε σύνοδο με τον Ήλιο: Η ζωτικότητα του Ήλιου στον Τοξότη κόβεται κάπως από ένα γενικά βαρύ μεσοδιάστημα, αυτό του Άρη/Κρόνου. Στην παραδοσιακή αστρολογία οι δύο πλανήτες θεωρούνται κακεργέτες και δεν έχουν αρμονική σχέση μεταξύ τους. Ο Άρης σχετίζεται με την δράση, την ενέργεια, είναι το «γκάζι» ενώ ο Κρόνος σχετίζεται με τους περιορισμούς, με τις ευθύνες και με τις υποχρεώσεις, είναι το «φρένο». Μπορεί να υπάρχει αδυναμία ζωτικότητας, ανικανότητα αντιμετώπισης των ευθυνών, των υποχρεώσεων αλλά και κάποιων καταστάσεων. Το εν λόγω μεσοδιάστημα επάνω στον Ήλιο του Χ μπορεί να δεικνύει την απώλεια του πατέρα ή μιας σημαντικής αντρικής φιγούρας για το άτομο αυτό. Ωστόσο, το άτομο αυτό διαθέτει σοφία, ωριμότητα, πειθαρχία. Είναι δυνατός, δυναμικός με μέτρο και σε ρεαλιστικές βάσεις. Χαρακτηρίζεται για την εργατικότητα, την υπομονή και την επιμονή του. Δεν πτοείται εύκολα παρόλες τις προκλήσεις που θα συναντήσει στην ζωή του (και αυτές είναι πολλές). Η επιτυχία αργεί να έρθει στη ζωή του αλλά είναι δεδομένη όσο μεγαλώνει, όσο ωριμάζει και όσο έρχεται αντιμέτωπος με τα θέματα του Κρόνου, τα οποία ανήκουν στην σφαίρα επιρροής του χρόνου. Έχουμε να κάνουμε με έναν Τοξότη άκρως φιλοσοφημένο αλλά πολλές φορές μελαγχολικό και απαισιόδοξο που συνηθίζει να βλέπει το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο. Διαθέτει αστείρευτη ενέργεια και όσο μεγαλώνει ανταγωνίζεται λιγότερο τους άλλους μιας και ανακτά περισσότερη αυτοπεποίθηση, κάτι που τον κάνει λιγότερο επιθετικό ή και χαιρέκακο.

Μεσοδιάστημα Άρη/Ποσειδώνα σε σύνοδο με τον Ήλιο: Ένα περίεργο μεσοδιάστημα πέφτει επάνω στον Ήλιο του Χ κάνοντάς τον πολλές φορές να χάνει την μαχητικότητά του αλλά και περιορίζοντας την δύναμη της θελήσεώς του. Πολλές φορές το άτομο χαρακτηρίζεται από δυσαρέσκεια αλλά και από αδυναμία σωματική. Υπάρχει ο κίνδυνος από μολύνσεις, παθήσεις αίματος, εντερικές ή δερματολογικές-δερματικές. Ωστόσο, το άτομα διαθέτει μεγάλα ιδανικά, είναι ιδεολόγος και έχει μεγάλες ιδέες. Δεν σταματάει να ονειρεύεται, έχει τάσεις φυγής από την πραγματικότητα και διαθέτει εξαιρετικό καλλιτεχνικό ταλέντο. Στην ζωή του πολλές φορές ο Χ βιώνει έναν γενικότερο αποπροσανατολισμό, μία σύγχυση και πολλές φορές δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι ανθρωπιστής, φιλεύσπλαχνος, συμπονάει αλλά από την άλλη εξιδανικεύει ανθρώπους και καταστάσεις και όταν κοιτάει ρεαλιστικά (μεσοδιάστημα Άρη/Κρόνου) απογοητεύεται, πικραίνεται ή και απομονώνεται.

Το μεσοδιάστημα Άρη/Βορείου Δεσμού της Σελήνης ενεργοποιεί την γενέθλια αντίθεση Ερμή-Δία στον προσωπικό χάρτη του Χ. Το εν λόγω μεσοδιάστημα σχετίζεται με την εξέλιξή του, με το «κάρμα» του, με το μονοπάτι της ζωής του. Ερμής-Δίας φημίζονται για τον λόγο, για την συγγραφή, σχετίζονται με την μόρφωση, με την παιδεία και το αίσθημα ανικανοποίητου όσον αφορά τον τομέα εκπαίδευση, σπουδές μόρφωση. Έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που εκφράζεται μέσα από τον λόγο, μέσα από τις εκφράσεις, μέσα από την συγγραφή. Η εν λόγω αντίθεση λαμβάνει χώρα στον άξονα Καρκίνου-Αιγόκερω και το μεσοδιάστημα κάνει σύνοδο με τον Ερμή και αντίθεση με τον Δία. Οι σκέψεις μπορούν να μορφοποιηθούν, να αποκτήσουν δομή, συνοχή. Το άτομο διαθέτει φαντασία, διαίσθηση, όραμα αλλά μπορεί να γονιμοποιήσει τις σκέψεις του. Το εν λόγω μεσοδιάστημα δείχνει εξαιρετική ικανότητα σε συνεργασίες, αποτελεί δείκτη κοινωνικότητας, ενώ το άτομο μοιράζεται την χαρά, την διασκέδαση και δουλεύει επιτυχώς μέσα σε συλλόγους και ομάδες. Είναι ένας μεγάλος εκφραστής ιδεών και οραματιστής. Διαθέτει πολλές θεωρίες, φιλοσοφίες και πολλές φορές δεν μπορεί να τις εφαρμόσει. Ωστόσο, λόγω της θέσης του Ερμή στο γενέθλιο ωροσκόπιο (Ερμής στον Αιγόκερω) η εν λόγω αδυναμία ελέγχεται.

Μεσοδιάστημα Κρόνου/Βορείου Δεσμού Σελήνης σε σύνοδο με την Αφροδίτη: Το άτομο δρα συγκρατημένα, επιφυλακτικά στις σχέσεις του και δει στις αισθηματικές. Δυσκολεύεται να ανοίξει την καρδιά του, να εκφραστεί. Πολλές φορές αντιμετωπίζει εμπόδια στην συναισθηματική του ζωή, ενώ αδυνατεί να προσαρμοστεί σε αλλαγές και ανακατατάξεις. Νιώθει ένα αίσθημα εγκατάλειψης και απομόνωσης στα αισθηματικά ενώ μπορεί να επισυνάψει αισθηματικές υποθέσεις με γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από την δική του. Στα οικονομικά έχει να αντιμετωπίσει κάποια θέματα, κάποια οικονομική έλλειψη ή ανεπάρκεια αλλά όσο μεγαλώνει θα βρίσκει την ευτυχία τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και σε υλικό. Παρόλο που έχει Αφροδίτη στον Υδροχόο και θεωρεί τον έρωτα ως φιλία το εν λόγω μεσοδιάστημα μπορεί να «παγώσει» κυριολεκτικά αυτήν την ανεξάρτητη φύση της Αφροδίτης και να την κάνει άκρως συντηρητική, επιφυλακτική ή και καχύποπτη. Ο έρωτας είναι μία δύσκολη υπόθεση για το εν λόγω άτομο και τον αντιμετωπίζει σοβαρά ή με αξιοπρέπεια. Η ηθική αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό στις σχέσεις του και ενδιαφέρεται για ανθρώπους ηθικούς, αξιόλογους και επαγγελματικά καταξιωμένους.

Μεσοδιάστημα Ήλιου/Αφροδίτης σε σύνοδο με τον Ποσειδώνα και τον Κρόνο: Ο Ήλιος στον Τοξότη και η Αφροδίτη στον Υδροχόο κάνουν τον Χ πολύ φιλελεύθερο, φιλικό, ανθρώπινο και ανεκτικό. Είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια, ζωντάνια, ζωτικότητα ενώ δίνει ελευθερία στις σχέσεις του. Ωστόσο, το μεσοδιάστημα βρίσκεται επάνω στον Κρόνο και όλα αυτά περνάνε από το φίλτρο του Κρόνου, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού. Η αξιοπρέπεια, η ηθική και το κύρος παίζουν σημαντικό ρόλο στην αισθηματική ζωή του εν λόγω ατόμου. Υπάρχουν δυσκολίες στην αισθηματική του ζωή, δυσκολία στην έκφραση της αγάπης, του έρωτα ενώ πολλές φορές απέχει από την διαδικασία της σεξουαλικής πράξης. Πάσχει από ένα αίσθημα ανικανοποίητου στις σχέσεις, χαρακτηρίζεται από ψυχρότητα και σκληρότητα. Εκφράζεται πολλές φορές λανθασμένα στον έρωτα ή έχει σχηματίσει λάθος ιδέες για τον έρωτα και την αγάπη. Στον έρωτα ρέπει μεταξύ αντικειμενισμού και υποκειμενισμού και πιστεύει πως δεν αξίζει την αγάπη των άλλων. Όταν πληγώνεται γίνεται ανέκφραστος ή εσωστρεφής. Βιώνει ένα αίσθημα μοναξιάς και απογοήτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου