Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Ερμηνεία των Όψεων στην Αστρολογία/Interpretation of aspects in Astrology


Πολύ σημαντικό κομμάτι στην αστρολογία καταλαμβάνει η ανάλυση των αστρολογικών όψεων μεταξύ των ουράνιων σωμάτων. Για την εμβάθυνση και την διεξοδικότερη κατανόηση του θέματος πρέπει να αναφέρουμε πως κάθε πλανήτης φέρει μία ενέργεια, έχει ιδιότητες, οι οποίες εκφράζονται με τρόπο δυναμικό όταν συναντούν άλλους πλανήτες. Η σύνοδος ή αλλιώς συζυγία, η αντίθεση, το τετράγωνο, το τρίγωνο και το εξάγωνο αποτελούν τις βασικές αστρολογικές όψεις ενώ δευτερευούσης σημασίας είναι το ημιτετράγωνο, το ενάμισι τετράγωνο και η χιαστή. Ειδική περίπτωση θεωρείται το ημιεξάγωνο σαν γωνία καθώς λαμβάνει χώρα μεταξύ δύο ασύμβατων ζωδίων. Σε αυτό το σημείο θα σταθούμε αναλυτικά στην ερμηνεία των αστρολογικών σχηματισμών διεξοδικά και αναλυτικά.


Σύνοδος ή συζυγία (0 μοίρες): Λαμβάνει χώρα σε ένα ζώδιο και η ανοχή που της δίνεται είναι από μηδέν έως οκτώ μοίρες. Στην περίπτωση που στην σύνοδο συμμετέχουν τα φώτα(Ήλιος και Σελήνη, φαινόμενο νέας σελήνης) η ανοχή που δίνεται μπορεί να αγγίξει τις δέκα μοίρες. Τα δύο σώματα βρισκόμενα στο ίδιο ζώδιο εκφράζουν με τρόπο παρόμοιο την δυναμική τους ενέργεια και προσπαθούν να συνεργαστούν-εναρμονιστούν. Υπολογίζονται στις θετικές γωνίες αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αποδεκτό. Ο χαρακτηρισμός αρμονική ή δυσαρμονική έχει να κάνει με τις ποιότητες που εκφράζει ο κάθε πλανήτης. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Σε ένα ωροσκόπιο έχουμε σύνοδο Σελήνης-Κρόνου στον Καρκίνο. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Σελήνη κυβερνώντος τον Καρκίνο εκφράζει τις πιο θετικές της ιδιότητες ενώ ο Κρόνος στην εξορία του εκφράζεται με τρόπο δύσκολο. Εν πάση περίπτωση η έκβαση του χαρακτηρισμού είναι δυσαρμονική καθώς το συναίσθημα καταπιέζεται ή αντίστοιχα υπάρχει δυσκολία στην συναισθηματική έκφραση ή σε σχέση με την μητέρα. Λέγεται πως είναι μία από τις ισχυρότερες όψεις καθώς εκφράζεται έντονα-δυναμικά και μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην ανάληψη ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η όψη κάνει τον άνθρωπο σαν να έχει Σελήνη στον Αιγόκερω, καθώς ο Κρόνος στιγματίζει με την χροιά του τη Σελήνη. Έτσι μπορεί να υπάρχει δυσκολία στις εκφράσεις συναισθήματος και εργασιομανία. Η ενέργεια που βοηθάει τους δύο πλανήτες να συνδυάσουν την ενέργειά τους αρμονικά(ως επί τον πλείστον), να εκφραστούν δυναμικά και να μας οδηγήσουν στην αυτονομία. Η σύνοδος συνδέει άρρηκτα την πλανητική ενέργεια μεταξύ δύο πλανητών με πολύ άμεσο και δραστικό τρόπο. Λειτουργεί εξαιρετικά όταν έχουμε να κάνουμε με ευεργέτες(Δίας-Αφροδίτη) ενώ δύσκολα και καταπιεστικά όταν έχουμε να κάνουμε με κακεργέτες(Κρόνος-Άρης).


Αντίθεση (180ο) : Η αντίθεση θεωρείται μία συγκρουσιακή σχέση καθώς τα δύο ουράνια σώματα βρίσκονται εκ διαμέτρου αντίθετα. Το ένα προσπαθεί να επιβληθεί του άλλου και αυτό εκδηλώνεται με δυσαρμονία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Οι άνθρωποι με αντιθέσεις κατακλύζονται από πολλές εσωτερικές συγκρούσεις, οι όψεις εκφράζονται άκρως δυναμικά και κινητοποιούν τον άνθρωπο ώστε να δράσει και να αυτονομηθεί μέσω από αντιθέσεις και συγκρούσεις με τον ίδιο του τον εαυτό. Η αντίθεση έχει την ιδιαιτερότητα ως γωνία ότι μπορεί να δράσει θετικά καθώς τα δύο ουράνια σώματα βρίσκονται σε διαφορετικά στοιχεία μεν αλλά κάτω από κάποιες διεργασίες η διαφορετικότητά τους μπορεί να ομογενοποιηθεί. Τα φώτα(Ήλιος και Σελήνη) έρχονται εκ διαμέτρου αντίθετα με το φαινόμενο της πανσελήνου κάθε μήνα. Λόγου χάρη σε ένα ωροσκόπιο η Σελήνη από τον Σκορπιό έρχεται σε αντίθεση με τον Δία στον Ταύρο, αυτό κάνει τον άνθρωπο να έρχεται σε σύγκρουση μεταξύ του συναισθήματος του και της τάσης του να φιλοσοφεί ή να εκλογικεύει το συναίσθημα. Η τάση του να είναι ρομαντικός, συναισθηματικός και ευαίσθητος έρχεται σε αντίθεση με τον ρεαλισμό του και την πρακτική του υπόσταση. Η όψη κάνει τον άνθρωπο να δρα συναισθηματικά σαν να έχει σελήνη στον Τοξότη, με μία συναισθηματικά ανάλαφρη και επιπόλαιη στάση αντιμετωπίζει την ζωή. Φυσικά, η συγκυρία της συνόδου δεν εξαλείφει την επίδραση της Σελήνης του Σκορπιού, απλά απαλύνει το συναισθηματικό βάρος της. Η όψη αυτή έχει ως αποτέλεσμα μία δυναμική ένταση, η οποία μας φέρνει σε αντιθέσεις και συγκρούσεις που για να ξεπεραστούν πρέπει να επέλθει πλήρης κάθαρση. Όταν ξεπεραστούν τα αρχικά εμπόδια και οι προκλήσεις η όψη αναζωογονείται και αναζωπυρώνεται.


Τετράγωνο (90ο) : Είναι μία γωνία αρκετά επίπονη καθώς φέρνει εμπόδια, προκλήσεις και στρες. Λόγω εξωτερικών παραγόντων βαλλόμαστε σε εσωτερικό επίπεδο. Η σύγκρουση τονίζεται κάπως εσωτερικά και έχει απώτερο σκοπό την εσωτερική μας ανασυγκρότηση και αναδόμηση. Πολλές φορές οδηγεί στην απομόνωση ή στην απογοήτευση. Σχηματίζεται μεταξύ δύο ανόμοιων ζωδίων, σε διαφορετικά στοιχεία. Λόγου χάρη, ένας Άρης από τον Λέοντα σε τετράγωνο με τον Ήλιο από τον Σκορπιό σχηματίζουν μία κόντρα γωνία τετραγώνου. Φυσικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι πλανήτες βρίσκονται σε αμοιβαία υποδοχή, ο ένας βρίσκεται στο ζώδιο της διακυβέρνησης του άλλου, φιλοξενείται, έτσι η ενέργεια που εκτονώνεται είναι πολλαπλής ισχύος. Εκφράζεται με μεγαλύτερη ισχύ και δύναμη. Ο Άρης στον Λέοντα εκφράζεται όπως ο Ήλιος, με τρόπο πομπώδη, μεγαλειώδη και μεγαλοπρεπή, είναι σταθερός και πιστός στον στόχο του. Ο Ήλιος στον Σκορπιό κατανοεί τις ποιότητες του Άρεως στον σκορπιό και εκφράζεται με τρόπο μυστικοπαθή, διεισδυτικό και έμμεσο. Είναι ανένδοτος στην υποχώρηση και δεν εγκαταλείπει εφόσον δεν υλοποιήσει ένα έργο του. Τα συνεχή εμπόδια μας βάζουν σε μία διαδικασία κινητοποίησης ή εγκατάλειψης ενός στόχου από την άλλη. Η ενέργεια της όψης πότε μας κινητοποιεί και πότε μπλοκάρεται οδηγώντας μας στην στασιμότητα.


Τρίγωνο (120ο) : Το τρίγωνο ανήκει κατ’ εξοχήν στις αρμονικές όψεις, είναι ένας αγώνας δίχως προσπάθειες, ο οποίος οδηγεί στην ωφέλεια. Εκφράζεται αρμονικά και έχει θετικά αποτελέσματα. Λαμβάνει χώρα μεταξύ ίδιων στοιχείων και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, πλανήτες σε τρίγωνο συνεργάζονται σχετικά εύκολα. Ο ένας αναγνωρίζει εύκολα τον άλλον και με τρόπο ταχύ φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Λόγου χάρη ένας Ήλιος στον Τοξότη και ένας Δίας στον Λέοντα εκτός του ότι σχηματίζουν τρίγωνο βρίσκονται και σε αμοιβαία υποδοχή. Ο ένας φιλοξενεί τον άλλον στο σπίτι του και προσπαθούν να φερθούν κόσμια, πολιτισμένα και εντυπωσιακά. Ο Ήλιος αναγνωρίζει στον Τοξότη την έμπνευση, το ζεστό και φιλικό κλίμα ενώ ο Δίας στον Λέοντα αναγνωρίζει την σταθερότητα της φωτιάς, την ικανοποίηση μέσα από την ολοκλήρωση. Η όψη συγκαταλέγεται στις αρμονικές αλλά πολλές φορές για να εκδηλωθεί η ενέργειά της χρειάζεται να διελαύνει κάποιος πλανήτης. Είναι δείκτης αρμονίας, δείχνει δυναμισμό και φέρνει επιτυχία και σταθερότητα αν και κάποιες φορές μας οδηγεί στην παθητικότητα.


Εξάγωνο (60ο) : Το εξάγωνο θεωρείται μία από τις αρμονικές όψεις και λαμβάνει χώρα μεταξύ στοιχείων διαφορετικών μεν αλλά ικανών να συνεργαστούν με κάποιες υποχωρήσεις. Υπάρχουν ευκαιρίες για επιτυχή συνεργασία των πλανητών ενώ η αυτοέκφραση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Ένας Δίας στους Διδύμους σε θετική γωνία με μία Αφροδίτη από τον Λέοντα μπορούν να συνεργαστούν καθώς τα στοιχεία του αέρα και της φωτιάς διαθέτουν κάποιο κοινό σημείο αναφοράς. Η επικοινωνιακή ικανότητα του Δία στους Διδύμους μπορεί να εναρμονιστεί της φλογερής, μεγαλειώδους Αφροδίτης στον Λέοντα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκφράζεται ο άνθρωπος με μία τέτοια όψη ζεστά, φιλικά και συναισθηματικά είτε με λόγια είτε με εκδηλώσεις χαράς. Η όψη δείχνει ευκολία, άνεση και αρμονία, με μικρότερη ισχύ του τριγώνου. Εάν δεν εκδηλωθεί η ενέργειά της μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην αδράνεια και στην παθητικότητα.


Ημιτετράγωνο (45ο) : έχει επιρροή ανάλογη του τετραγώνου μόνο κάπως ασθενικότερη καθώς είναι μισή η ισχύς τους. 90/2=45! Κάποιοι αναπόφευκτοι αγώνες πρέπει να συμβούν ώστε να οδηγηθεί ένα άτομο στην επιτυχία και να εκφραστούν οι ιδιότητες των πλανητών. Ένας Άρης στην 26ο του Σκορπιού και ένας Κρόνος στην 11ο του Αιγόκερω σχηματίζουν μία γωνία 45ο, η οποία χρειάζεται κάποιους αγώνες ώστε να εκφραστεί εποικοδομητικά. Το άτομο πρέπει να μάθει να ελέγχει τα πάθη του, τα ένστικτά του και τη ζωώδη του συμπεριφορά ενώ θα πρέπει να γεμίσει δράση στον επαγγελματικό του χώρο. Η επιτυχία έρχεται μέσω της λήψης ευθυνών και υποχρεώσεων. Θα πρέπει να μάθει να είναι πιο συναισθηματικός στην αντιμετώπιση των επαγγελματικών του σχέσεων και να μην είναι απόλυτος ή δογματικός. Παράλληλα πρέπει να μάθει να ενδυναμώνει τις έννοιες της υπομονής, της επιμονής, να δρα την κατάλληλη στιγμή και να μην απογοητεύεται των αποτυχιών. Η επιτυχία έρχεται με την πάροδο του χρόνου.

Ενάμισι τετράγωνο (135ο) : Η όψη που εκφράζει την δημιουργικότητα κάτω από αντίξοες καταστάσεις. Το άτομο πρέπει να δράσει καίρια και εύστοχα. Το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι οποίες έχουν ωστόσο την δυναμική να επιλυθούν μέσα από την εμπειρία και την τριβή με τον χρόνο. Κάποια προβλήματα δεν έχουν λύση αλλά εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους που διοχετεύουν την αρνητική τους επιρροή ώστε να ξεμπλοκάρεται η ενέργειά μας.

Ημιεξάγωνο (30ο) : Η όψη που δηλώνει την αφομοιωτική ικανότητα. Είναι μία γωνία 30ο και λαμβάνει χώρα σε διαφορετικά στοιχεία. Είναι μία γωνία μεταξύ δύο συνεχόμενων ζωδίων. Πολλοί αστρολόγοι την συμπεριλαμβάνουν στις ευμενείς όψεις ενώ άλλοι στις δυσμενείς καθώς χρειάζεται να συνδυαστούν δύο τελείως διαφορετικές ποιότητες ζωδίων. Λόγου χάρη κάποιος με Ήλιο στην 20ο του Τοξότη και με Κρόνο στην 20ο του Αιγόκερω δεν έχει τόσο έντονα τα στοιχεία της αισιοδοξίας του Τοξότη. Η αισιοδοξία του είναι συγκρατημένη, συγκροτημένη και πατά πάντα επάνω σε ρεαλιστικά δεδομένα και σε ρεαλιστικές βάσεις. Η επιτυχία έρχεται όχι μόνο μέσα από την θεωρία και την φιλοσοφία αλλά μέσα και από την δράση, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την πάροδο του χρόνου.

Χιαστή (150ο) : Είναι μία όψη πρόκλησης, η οποία φέρνει εμπόδια και δυσκολίες στη ζωή ενός ανθρώπου αλλά απώτερος σκοπός είναι η ενδυνάμωση του χαρακτήρα του. Η ανάγκη για επικράτηση και ανάδειξη ισχύος είναι επιβαλλόμενες, έτσι μας βάζουν στην διαδικασία να αγωνιστούμε ώστε να επιβληθούμε. Έρχεται να μας διδάξει να μην είμαστε άκαμπτοι και να αποκτήσουμε ευελιξία και ευκαμψία, να αντιδρούμε λιγότερο παρορμητικά. Αποτελεί σημείο εκμάθησης η εν λόγω όψη, δύο ενέργειες απαιτείται να εξισορροπηθούν και να μας οδηγήσουν σε ένα μάθημα.


                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου