Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Οι οίκοι στην Αστρολογία (Μέρος Β)/The Houses in Astrology (Part B)


Πρώτος οίκος: Ο Οίκος της προσωπικότητας, του ωροσκόπου, της εικόνας μας προς τα έξω, των προσδοκιών μας. Είναι ο οίκος της εμφάνισης, της λήψης προσωπικών πρωτοβουλιών και των φυσικών χαρακτηριστικών μας. Περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννήθηκε ένα άτομο και την αντίδραση που είχε στο περιβάλλον του. Ένας πλανήτης στον πρώτο οίκο επιδρά από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου καθώς είναι γωνιακός και σημαντικός. Ένας Πλούτωνας μέσα στον πρώτο οίκο δείχνει πως το παιδί πιθανόν να κινδύνευσε ή πως στο μέλλον θα εμφανίσει κάποιες ασθένειες όπως θυρεοειδή. Ένας Άρης ή ένας Ουρανός μπορεί να δείχνουν πως το παιδί ήρθε στην ζωή αναπάντεχα. Ένας Κρόνος πως ίσως να μην έγινε αποδεκτό με μεγάλη χαρά ενώ ένας Ποσειδώνας μπορεί να δείχνει πως η μητέρα ίσως είχε συναισθηματικές αναταραχές ή διάφορες παθήσεις.  Ο πρώτος οίκος συμβολίζει τον τρόπο έκφρασης του ατόμου και ανάλογα με το ζώδιο και τους πλανήτες που υπάρχουν μέσα σε αυτόν εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Λόγου χάρη έχουμε ένα άτομο με ωροσκόπο στην 20ο των Διδύμων και ο πρώτος οίκος έχει έκταση μέχρι την 15ο του Καρκίνου. Στο ζώδιο του Καρκίνου, συγκεκριμένα στην 2ο βρίσκεται ο γενέθλιος Δίας του. Τι σημαίνει αυτό; Ο Δίας μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικό ζώδιο από τον ωροσκόπο, ωστόσο είναι τοποθετημένος στον πρώτο οίκο και αυτό δείχνει πως το άτομο έχει ευκαιρίες και τύχη στη ζωή του, είναι πληθωρικό, γενναιόδωρο και μεγαλόκαρδο. Μάλιστα καθώς ο Δίας στον Καρκίνο εξαίρεται(είναι η έξαρσή του) και μάλιστα στον πρώτο οίκο, ο οποίος είναι γωνιακός αυτό δείχνει πως η ισχύς πολλαπλασιάζεται και το πρόσωπο τείνει να έχει χαρακτηριστικά Τοξότη, Ιχθύων(μιας και ο Δίας κυβερνά τα εν λόγω ζώδια).


Κλειδί στην ερμηνεία του πρώτου οίκου: Όταν ένας πλανήτης σχηματίζει σύνοδο με τον ωροσκόπο ενός ωροσκοπίου τότε ο εν λόγω πλανήτης δίνει στοιχεία του ζωδίου που κυβερνά στο εν λόγω άτομο. Λόγου χάρη, έχουμε έναν ωροσκόπο Ταύρο με σύνοδο Κρόνου στον ωροσκόπο. Τι σημαίνει αυτό; Πως το άτομο θα έχει στοιχεία του ζωδίου του Αιγόκερω στην συμπεριφορά του, συνεπώς η εικόνα του προς τα έξω θα είναι ένα μείγμα Ταύρου με στοιχεία Αιγόκερω.  Ο πρώτος οίκος είναι συσχετισμένος με τις προσδοκίες, οι πλανήτες και τα ζώδια στον πρώτο οίκο καθρεφτίζουν τη ζωή του ατόμου. Ένας Κρόνος στο εν λόγω σπίτι δείχνει δυσκολίες στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου και ειδικότερα έως την πρώτη Κρόνια επιστροφή. Ένας Ήλιος δίνει ζωτικότητα και ευτυχισμένα παιδικά χρόνια ενώ ο Ποσειδώνας ένα ονειρικό περιβάλλον. Αντιστοιχεί στο ζώδιο του Κριού, στην σπίθα, στην έμπνευση. Αποτελεί τον οίκο της σπίθας, του πυροβολισμού και παρέχει το έναυσμα σε κάποιον ώστε να αρχίσει μία πορεία.

Δεύτερος οίκος: Ο τομέας που σχετίζεται με τα υλικά αγαθά, με τα αποκτήματα, με τα χαρίσματα, με την γονιμότητα. Δηλώνει τα ακίνητα, τις αξίες, τις σταθερές στη ζωή μας, το αίσθημα ασφάλειας, την αυτοπεποίθησή μας αλλά και τα ιδιαίτερα χαρίσματά μας. Είναι μία ένδειξη για το τι πρόκειται να αποκτήσουμε και πως θα το αποκτήσουμε, φανερώνει τη σχέση μας με το χρήμα και την ύλη, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το ζώδιο και η ακμή του οίκου δείχνουν την στάση του ατόμου απέναντι στο χρήμα. Εάν η ακμή του δευτέρου οίκου είναι στους Διδύμους, αυτό φανερώνει πως το άτομο θα έχει επιπόλαιη σχέση με το χρήμα και μη ικανότητα αποθησαυρισμού. Είναι ένα δείγμα της αυτοπεποίθησης του ατόμου και κατά πόσο τον εκτιμούν οι γύρω του. Παράλληλα, εκπροσωπεί τις κλίσεις ενός ατόμου και τα ιδιαίτερα χαρίσματά του προκειμένου να φτάσει στην επιτυχία. Πλανήτες στον δεύτερο οίκο δίνουν έμφαση στον τομέα αυτόν. Ένας Δίας μπορεί να φέρει τύχη στον οικονομικό τομέα αλλά και αυτοπεποίθηση αλλά από την άλλη μπορεί να οδηγήσει και σε υπέρογκες δαπάνες. Η Αφροδίτη δείχνει έναν άνθρωπο που ξοδεύει πολλά για την ικανοποίηση των προσωπικών του επιθυμιών και για την εμφάνισή του. Τέλος, ο Κρόνος δείχνει κάποια εμπόδια και καθυστερήσεις στην απόκτηση αγαθών αλλά έναν πλούσιο εσωτερικό κόσμο γεμάτο σοφία. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται σταδιακά και μέσα από την καταβολής προσωπικής προσπάθειας του ατόμου. Ο εν λόγω τομέας είναι δείκτης της σύνδεσής μας με τα υλικά αγαθά και τα αποκτήματα, είναι δείκτης ασφάλειας. Έμφαση στο γήινο και υδάτινο στοιχείο κάνει τον άνθρωπο να αναζητάει ασφάλεια στην ύλη ενώ έμφαση στη φωτιά και στον αέρα κάνει τον άνθρωπο να έχει ως κινητήριο ατμό την πνευματικότητα. Από την σπίθα περνάμε στην μορφοποίηση, στην γονιμότητα όπου δίνουμε σάρκα στην ιδέα.

Τρίτος οίκος: Ο τομέας που σχετίζεται με την επικοινωνία, την αυτοέκφραση και την έκφραση, δείχνει τις σχέσεις μας με τα αδέλφια μας και τους στενούς μας συγγενείς. Παρουσιάζει τα παιδικά μας χρόνια αλλά και την σχέση μας με τα κοντινά ταξίδια. Είναι οίκος πνευματικότητας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας και εκφράζει την εμπορική-εμπορευματική ή διαπραγματευτική ικανότητα ενός ανθρώπου. Το ζώδιο στην ακμή του οίκου δείχνει το πόσο εύκολα θα επικοινωνεί και θα μαθαίνει ένα άτομο ενώ το ζώδιο και οι πλανήτες που βρίσκονται στο εν λόγω κομμάτι ενεργοποιούν ή αδρανοποιούν(καλύτερα εμποδίζουν) την ανάπτυξη των ικανοτήτων του ατόμου. Ένας Δίας δίνει ευχέρεια λόγου, καλές σχέσεις με τα αδέλφια και τους στενούς συγγενείς ενώ ο Κρόνος δυσκολεύει τις σχέσεις ή μπορεί να κάνει τον άνθρωπο πιο ρεαλιστή. Η Αφροδίτη δείχνει πως θα υπάρξει αγάπη μεταξύ αδελφών και συγγενών ενώ ο Άρης πως θα υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες. Στην συνέχεια εκφραζόμαστε και επικοινωνούμε την ιδέα μας ή τις ιδέες μας μέσα στον κόσμο.

Τέταρτος οίκος: Ο τομέας της οικογένειας, του προσωπικού μας-ιδιωτικού μας χώρου. Δείχνει το πόσο δεμένοι είμαστε με τις ρίζες μας, με την πατρίδα μας αλλά και με τους γονείς μας. Δείχνει το εάν θα γίνουμε καλοί, ελαστικοί ή μη γονείς. Έχει σχέση με το σπίτι ως χώρο, με την ακίνητη περιουσία, με την κληρονομικότητα αλλά και με την γονιμότητά μας. Σύμβολο της παιδικής μας ηλικίας, της βαθύτερης ψυχής μας αποτελεί ένδειξη για την βαθύτερη προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Στα ζώδια του νερού δείχνει πως το άτομο μεγάλωσε κάτω από ένα προστατευτικό και ευαίσθητο περιβάλλον, είναι συνδεδεμένος με την οικογένεια αλλά και με τον προσωπικό του χώρο. Σε ζώδια της φωτιάς τονίζει την παρότρυνση από πλευράς των γονιών ή δείχνει πως οι γονείς θα ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στην λήψη πρωτοβουλιών. Στην γη κάνει τον άνθρωπο να δίνει έμφαση στο πρακτικό κομμάτι της ζωής αλλά και στην ύλη ενώ στον αέρα η έμφαση δίνεται στην πνευματική εξέλιξη-ανέλιξη του ατόμου. Οι πλανήτες που βρίσκονται στον τέταρτο οίκο είναι ένα δείγμα της σχέσης των γονέων με τα παιδιά. Είναι ο οίκος της μητέρας κατ’ εξοχήν και συμβολίζει την σχέση της με το παιδί. Οι σχέσεις είναι σχέσεις αλληλεξάρτησης όπως εκείνης των πόλεων με τις περιφέρειες τους σύμφωνα με τον Paul Baran. Ένας Ποσειδώνας δείχνει πως οι γονείς πιθανόν να έχουν υπερβολικές προσδοκίες από το παιδί τους, οι οποίες να μην επαληθευτούν. Ο Πλούτωνας δείχνει έναν αυταρχικό πατέρα ή μοιραίες οικογενειακές καταστάσεις ενώ ο Δίας καλή τύχη και εύνοια στην μεταξύ τους σχέση(γονέων-παιδιού).

Πέμπτος οίκος: Ο τομέας αυτός σχετίζεται με την δημιουργικότητα, με την δημιουργία και την αναδημιουργία, με τις ερωτικές σχέσεις, με την διασκέδαση και με την ψυχαγωγία. Δείχνει τη σχέση μας με τα παιδιά αλλά και το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Η αυτοδημιουργία μπορεί να οδηγήσει στην χαρά, στην απόλαυση. Είναι ο τομέας που δείχνει πως αντιλαμβανόμαστε τον έρωτα ενώ παράλληλα αποτελεί σύμβολο νεανικότητας και των ιδιαίτερων χαρισμάτων μας(καλλιτεχνικών και μη). Το πώς αγαπάμε και πως αγαπιόμαστε εκφράζεται μέσα από τον πέμπτο οίκο. Έμφαση σε ζώδια της φωτιάς κάνει τον άνθρωπο να έχει αυξημένη λίμπιντο και δραστηριότητα. Ένας άνθρωπος με πέμπτο οίκο σε ζώδιο του αέρα δίνει έμφαση στην πνευματική διασκέδαση.

Έκτος οίκος: Ο τομέας της εργασίας, φανερώνει την σχέση μας με τους συναδέλφους, με τους συνεταίρους. Είναι ο τομέας της προσφοράς υπηρεσίας, της ομαδικής εργασίας, της συνύπαρξης ενώ παράλληλα αποτελεί δείκτη των δεξιοτήτων μας, της παραγωγικότητάς μας και των αποδόσεων μας στην κλίμακα. Ένας Ήλιος χαρίζει αυτοπεποίθηση, κάπως εγωιστικό χαρακτήρα αλλά και ικανό να παράγει και να προσφέρει. Ένας Κρόνος μπορεί να δείχνει χαμηλή παραγωγικότητα ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Παράλληλα, ο έκτος οίκος σχετίζεται με την υγεία, με την τάξη και την καθαριότητα. Ένας Δίας μπορεί να φέρει μακροζωία και μη προσβολή από ιούς ενώ ένας Κρόνος μπορεί να φέρει χαμηλές άμυνες στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Έβδομος οίκος: Ο τομέας της σταθερής σχέσης, της συμβίωσης, είναι ο οίκος που δείχνει τον ή την πιθανό/ή σύντροφο της ζωής μας. Σχετίζεται με τις σχέσεις, με τις συνεργασίες, με τους συνεταιρισμούς, με τις ενώσεις, με τους δημόσιους εχθρούς αλλά και με τις μηνύσεις. Δείχνει πως λειτουργούμε μέσα από το φάσμα του «εμείς», όχι ατομικά. Τα στοιχεία του εβδόμου δείχνουν τα στοιχεία που αναζητάμε στον/στη σύντροφό μας. Ένας Πλούτωνας μας βάζει στην διαδικασία να αναζητήσουμε ανθρώπους μοιραίους, δυναμικούς ενώ ένας Δίας μας βάζει στην διαδικασία εύρεση ενός συντρόφου ή μίας συντρόφου γενναιόδωρου/ης. Ανάλογα με το ζώδιο αλλά και με τους πλανήτες που συμπεριλαμβάνονται στον έβδομο οίκο μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα εάν ένας άνθρωπος μπορεί να συνάψει σχέσεις σταθερές ή όχι. Μπορεί να συνεργαστεί και να μοιραστεί ή έχει μάθει να ζει στο «εγώ» του; Ένας Άρης στον εν λόγω οίκο κάνει το άτομο να θεωρεί τις σχέσεις με πεδίο μάχης, έχει συνεχώς την αίσθηση ότι οι γύρω του το πολεμάνε και δύσκολα μπορεί να συμβιβαστεί ή να συνεργαστεί.


Όγδοος οίκος: Σχετίζεται με την γέννα, με την φθορά, τον θάνατο κυριολεκτικά ή και μεταφορικά αλλά και με την αναγέννηση μέσα από τον θάνατο. Είναι ο τομέας που συνδέεται άρρηκτα με τον οικονομικό τομέα και δει με τα κληρονομικά, με τα φορολογικά, με τα δάνεια, με τις εφορίες αλλά και με κάθε είδους διευθετήσεις. Σχετίζεται με την μεταφυσική, με την αυτοθυσία, με την αστρολογία, με τις εναλλακτικές θεραπείες και πηγές ενέργειας. Σύμβολο του βαθύτερου ψυχισμού μας και του εσωτερικού μας κόσμου, της σχέσης μας με τις βαθύτερες και πιο σκοτεινές πτυχές του εαυτού μας. Η σεξουαλικότητα, η βαθύτερη ερωτική επιθυμία που δεν αρκείται μόνο στην σαρκική ένωση αλλά και στην εις βάθος ένωση των ψυχών έχει άμεση συνάφεια με τον εν λόγω τομέα. Το ζώδιο που ανατέλλει στην ακμή του ογδόου αποτελεί ένδειξη του πόσο εύκολα ή δύσκολα θα αποκτήσει υλικά αγαθά από τους γύρω του. Τα αποκτήματα μπορεί να είναι υλικά ή με την μορφή κληρονομιάς και ακίνητης περιουσίας μεν, μπορεί να είναι ψυχικά και να σχετίζονται με σπάνια χαρίσματα δε όπως είναι η κατανόηση της μεταφυσικής και της αστρολογίας. Έντονη έμφαση στον όγδοο οίκο φέρνει ένα άτομο σε επαφή με έναν θάνατο κυριολεκτικά ή μεταφορικά, τον οδηγεί στην αναδόμηση μέσα από την αποσύνθεση. Ο εν λόγω τομέας του ωροσκοπίου βάζει τον άνθρωπο στην διαδικασία να ξεχάσει λίγο την εγωπάθεια του, τον εαυτό του και να μοιραστεί συναισθήματα ή αποκτήματα με τον ή την σύντροφό του. Ο Ποσειδώνας μπορεί να δείχνει μεταφυσικές αναζητήσεις ή καλλιτεχνική τάση ενώ ο Δίας οικονομικά ρίσκα, δαπάνες ή απώλειες λόγω κακών εκτιμήσεων. Μπορεί να επιφέρει και έσοδα από κληρονομιές ή έναν ήρεμο ψυχισμό.

Ένατος οίκος: Αποτελεί έναν πνευματικό οίκο, ο οποίος σχετίζεται με την ανώτερη εκπαίδευση, με την φιλοσοφία, με τις πνευματικές αναζητήσεις, την ενόραση, την ηθική αλλά και με την επαφή με τον νόμο και την θρησκεία. Σχετίζεται με το εξωτερικό, με τα μακρινά ταξίδια αλλά και με τον γενικότερο τρόπο αντίληψης της ζωής. Έμφαση στον εν λόγω τομέα δείχνει πως ο άνθρωπος εστιάζει στην πνευματική διάσταση της ζωής πρωτίστως και στην συνέχεια ενδιαφέρεται για τα αποκτήματα και τα υλικά αγαθά. Ένας υπερτονισμένος ένατος οίκος αποτελεί ένδειξη κοινωνικού ανθρώπου, με ιδιαίτερη ικανότητα στον λόγο, ο οποίος μπορεί να δικτυωθεί εύκολα και να αποκτήσει φήμη και ισχύ. Εάν η ακμή του οίκου ανατέλλει στον Αιγόκερω αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη ζωή μέσα από ένα δικό του οπτικό πρίσμα, ρέπει πολλές φορές προς τον δογματισμό και δύσκολα αλλάζει τις απόψεις του. Φυσικά, ο λόγος του εκπέμπει σοφία, δύναμη και ωριμότητα γι’ αυτό και ταιριάζει με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι φέρουν σοφία, ωριμότητα και σύνεση.

Δέκατος οίκος: Ο τομέας της καριέρας, της φήμης και της κοινωνικής προβολής. Ένας ιδιαίτερα τονισμένος δέκατος οίκος μας δίνει μία εικόνα για την κοινωνική ζωή του ατόμου, για την θέση του στην κοινωνία, για τις φιλοδοξίες του αλλά και για την πολυπόθητη αναγνώρισή του. Οι πλανήτες που βρίσκονται σε αυτό το κομμάτι του ωροσκοπίου αποτελούν μία ένδειξη επαγγελματικού προσανατολισμού(φυσικά εξετάζονται και άλλες παράμετροι). Ο Κρόνος σε αυτόν τον οίκο φέρνει καταξίωση μετά την πρώτη Κρόνια επιστροφή και η ανοδική πορεία κλιμακώνεται σε αύξουσες αποδόσεις σταδιακά, ένας Άρης δείχνει ταχεία επαγγελματική άνοδο αλλά και πολλούς που εχθρούς ενώ ο Ήλιος χαρίζει μόνιμη λάμψη και διακρίσεις. Φανερώνει το είδος της σχέσης μας με τον πατέρα μας(Κρόνος), ένας Δίας φανερώνει ιδιαίτερα καλές σχέσεις ενώ ο Άρης μία σχέση ανταγωνιστική. Σε αντίθεση με τον τέταρτο οίκο, ο οποίος δείχνει ποιος εκ των δύο γονέων επηρέασε περισσότερο σε επίπεδο συναισθηματικό ο δέκατος φανερώνει ποιος εκ των δύο γονέων επέδρασε καταλυτικά στις επιλογές του ανθρώπου. Πολλοί άνθρωποι αποκτούν αυτοπεποίθηση μόνο εφόσον οι γονείς αποδεχτούν τις απόψεις τους.

Ενδέκατος οίκος: Ο ενδέκατος οίκος σχετίζεται με την συλλογική δραστηριότητα ενός ανθρώπου, με την ένταξή του σε ομάδες με ανθρώπους που φέρουν παρόμοιες ιδέες και αντιλήψεις. Είναι η φάση, ο τομέας που μαθαίνουμε να δράμε ως ομάδα και όχι ατομικά, να μοιραζόμαστε και να γινόμαστε ένα. Δείκτης της κοινωνικής μας συνείδησης φανερώνει το πόσο κοινωνικοί και ενταγμένοι είμαστε στο κοινωνικό σύνολο. Εκφράζει τις φιλίες, τη σχέση μας με τους φίλους μας αλλά και το εάν ευνοούμαστε ή ‘όχι από αυτούς. Σχετίζεται με την επιβολή στόχων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και δηλώνει την έμπνευση ενός ατόμου. Ο Κρόνος και ο Άρης δείχνουν συχνά απογοητεύσεις και διαμάχες με ομοϊδεάτες αλλά και με φίλους ενώ ο Δίας και η Αφροδίτη καλές σχέσεις με τους φίλους αλλά και εύνοια από αυτούς συν της κοινωνικής αποδοχής και της δικτύωσης προς τον κόσμο.

Δωδέκατος οίκος: Ο πιο περίεργος και μυστικός-μυστηριώδης οίκος στην αστρολογία είναι ο δωδέκατος καθώς σχετίζεται με οτιδήποτε κρυφό φέρουμε, με μυστικά, με καταπιεσμένα συναισθήματα, με ενοχές και τύψεις από το παρελθόν. Συνδέεται με προηγούμενες ζωές και έμφαση σε αυτόν τον οίκο δείχνει ένα βεβαρυμένο κάρμα. Σχετίζεται με τα μύχια του εαυτού μας και της ψυχής μας, με τους κρυφούς εχθρούς αλλά και με πτυχές του εαυτού μας που ακόμα και εμείς οι ίδιοι απαρνούμαστε. Ένας άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα και αυτοπεποίθηση χαρακτηρίζεται τολμηρός και βουτάει στο ταξίδι της επιστροφής ώστε να θεραπεύσει τον εαυτό του από τραύματα και πληγές. Ο Ήλιος δείχνει ένα τραύμα σχετικά με τον πατέρα, η Σελήνη ένα τραύμα με την μητέρα, ο Ερμής φανερώνει πως το άτομο δεν εισακούστηκε σε προηγούμενες ζωές, η Αφροδίτη δείχνει συναισθηματικά τραύματα, ο Άρης σχετίζεται με έναν ανεξήγητο θυμό, ο Ποσειδώνας με εξιδανικεύσεις και ο Δίας με υπερβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου