Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ο Άρης στα 12 ζώδια


Παριστάνεται με το αρσενικό σύμβολο. Είναι ο πρώτος πλανήτης έξω από την γήινη τροχιά. Είναι γνωστός και σαν κόκκινος πλανήτης, γιατί αντανακλά το κόκκινο χρώμα καλύτερα από το μπλε. Είναι το σύμβολο της ενέργειας, της δύναμης και της θέλησης. Ανήκει στο στοιχείο της φωτιάς και όλες οι ιδιότητες που εκπέμπει θεωρούνται σημαντικές για την επιβίωση και την πρόοδο κάθε ατόμου. Καλλιεργεί το ένστικτο, προβάλλει τις ανάγκες, τονίζει τη σεξουαλικότητα και πολλές φορές επιβάλλει λύσεις στις διαφορές των ανθρώπων. Προκαλεί ένταση στις επιθυμίες και η δύναμη του μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις όταν ελευθερωθεί. Κυριαρχεί στον Κριό, βρίσκεται σε έξαρση στον Αιγόκερω, είναι σε αδυναμία στον Ζυγό και σε πτώση στον Καρκίνο. Πολλές ιδιότητες της αυτοσυντήρησης πηγάζουν απ’  αυτόν και σηματοδοτούν τις κατευθύνσεις της δημιουργικότητας. Είναι ο πλανήτης-σύμβολο που αντιστέκεται περισσότερο στο πεπρωμένο, αγωνίζεται με θάρρος στο πλευρό του ανθρώπου και επιβάλλει τη συνεχή αγωνιστικότητα με στόχο το καλύτερο. Οι θετικές του ιδιότητες σε ένα ευνοϊκό ωροσκόπιο χαρίζουν ευελιξία, ικανότητα υπεράσπισης δικαιωμάτων και συμφερόντων, γερή κράση και οργανωτικές ικανότητες σε στιγμές κρίσης καθώς και την ανάλογη ψυχραιμία.


Πιο αναλυτικά:

Άρης στον Κριό: Είναι μία θέση που ταιριάζει απόλυτα στις ιδιότητες του Άρη, καθώς εδώ ελευθερώνονται όλες οι θετικές του ιδιότητες. Σε όλους τους τομείς κυριαρχεί ο ενθουσιασμός και η δημιουργία. Η δράση, η επιθυμία, η επινοητικότητα, η συνεχής κίνηση, οι αλλαγές και η επιδίωξη του καλύτερου, είναι μέσα στις ιδιότητες που εγγυάται ο Άρης από τη θέση του εδώ. Το ένστικτο βοηθά τον δυνατό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να εξάψει πάθη και ζήλιες που μερικές φορές εκδηλώνονται ακατάλληλα. Το εφήμερο ξεπερνά τις χαρακτηριστικές του αδυναμίες όταν ο Άρης προσδιορίσει την ευχάριστη του πλευρά. Οι πολλές και ξαφνικές αλλαγές στην καθημερινότητα, είναι ανάγκη που απορρέει από την έλλειψη ενθουσιασμού, την οποία καλλιεργεί και χρειάζεται ο πλανήτης. Η υπερβολή έχει πάντα εποικοδομητικό χαρακτήρα, μόνο που πρέπει προηγουμένως να έχει προετοιμαστεί το έδαφος για τη χρησιμοποίησή τους.

Άρης στον Ταύρο: Εδώ ο Άρης βρίσκεται σε θέση αδυναμίας. Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνει τις ιδιότητές του είναι ανεπαρκής για να θέσει σε λειτουργία τις δυνάμεις που φυλάγονται στα άτομα το Ταύρου. Η σχέση αυτή κρύβει μεγάλη αντοχή και δύναμη σε θέματα ιδιοκτησίας, εγκατάστασης, κληρονομικότητας, σωματικής διάπλασης και σπανίων συναισθηματικών εκπλήξεων. Οι ακρότητες δεν αποφεύγονται και το πείσμα πολλές φορές οδηγεί στις διάφορες καταστάσεις σε σημείο έντονης κρίσης. Οι εξωτερικές συνθήκες τις περισσότερες φορές αποκρύπτουν την εσωτερική σκοπιμότητα των ατόμων που επιμένουν σε αξίες και λειτουργίες που συμφωνούν με τις ανάγκες και τις αντιλήψεις τους. Τα πάθη εδώ είναι έντονα και συχνά συγκρούονται μεταξύ τους. Τα κοινωνικοπολιτικά συστήματα βρίσκουν τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους, αφού ο συνδυασμός αυτός είναι καχύποπτος απέναντι σε οποιεσδήποτε αλλαγές σε οποιονδήποτε τομέα που δεν μπορεί μα ελεγχθεί από τον ίδιο. Το χρήμα και η πολυτέλεια βρίσκονται συνεχώς στο προκείμενο της δράσης, με αποτέλεσμα να περνούν σε δεύτερη μοίρα ο αγνός έρωτας και οι εκδηλώσεις τρυφερότητας.

Άρης στους Διδύμους: Είναι μία πρέπουσα θέση για τον Άρη. Πνευματική καλλιέργεια, σχετική ενεργητικότητα, μεγάλη αντίληψη, συντροφικότητα, καλλιτεχνικές ανησυχίες και καθόλου έμμονες ιδέες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τέλειου συνδυασμού. Η απερισκεψία είναι καλοπροαίρετη και τα άτομα που χαρακτηρίζονται από αυτήν έχουν την ικανότητα να ανακαλύπτουν συμμάχους ή υποστηρικτές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μεγάλη ικανότητα ελιγμών, σε κοινωνικές και επαγγελματικές σκοπιμότητες, συχνά ξεπερνούν τα όρια που τους προσφέρονται, με την πιο απλή δικαιολογία που την κάνουν να φαίνεται πολύ σοβαρή. Η αναμέτρηση με τον αντίπαλο έχει κερδηθεί από την αρχή, αν έχει στηριχθεί στις πνευματικές διαφορές και στην κοινωνική υποστήριξη της κοινής γνώμης. Φυσικά οι διαθέσεις τους μεταβάλλονται από τη μια στιγμή στην άλλη, η υπερβολή κρύβεται πίσω από κάθε κίνηση εντυπωσιασμού και η κινητικότητα τους εμποδίζει το περιβάλλον να βγάλει κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα που να τους χαρακτηρίζουν.

Άρης στον Καρκίνο: Εδώ έχουμε σύγκρουση της φωτιάς με το νερό. Οι ιδιότητες του πλανήτη δεν ευδοκιμούν στο χώρο του Καρκίνου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές εσωτερικές συγκρούσεις και να μεταβάλλεται συνεχώς η κατάσταση που αντιμετωπίζεται εξωτερικά. Ο Άρης εδώ βοηθά το άτομο να αποκτήσει πολλά ενδιαφέροντα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθεί μια πετυχημένη έκφραση και ιδιοσυγκρασία. Το περιβάλλον και οι σχέσεις με αυτό θεωρούνται προβληματικές, οι συναισθηματικές καταστάσεις ελέγχουν το πεπρωμένο και πολλές φορές αφήνουν τραυματικές εμπειρίες από τις οποίες είναι δύσκολο να απαλλαγεί κανείς. Η οικογένεια και ο γάμος δεν είναι ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί το φυσικό λιμάνι που είναι για άλλους. Η λογοτεχνία και η φαντασία είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά, μόνο που κάτι τέτοιο σημαίνει ταυτόχρονα και μια ειδική περίπτωση εξάρτησης από την ουτοπία. Αν γίνει δυνατός ο έλεγχος των δυνάμεων που κάνουν τα άτομα αυτά ξεχωριστά, τότε μπορούμε να περιμένουμε επιτυχία στα επαγγελματικά ή ανάπτυξη μιας αυτοδημιούργητης επιχείρησης.

Άρης στον Λέοντα: Είναι θέση θετική που ταιριάζει στις ιδιότητες του. Σταθεροποιείται η κλασική αρεία επίδραση και έχουμε αυξημένη τη μαχητικότητα , της οποίας το καλό είναι πως λειτουργεί αυθόρμητα χωρίς σκοπιμότητες και άλλα σχετικά. Ο ‘Άρης εδώ κάνει το χαρακτήρα επιδειξιομανή και τον άνθρωπο να επιζητεί, τη διάκριση να χαίρεται αυτά που έχει αποκτήσει και κυρίως να προσπαθεί να επιβάλλει τις ιδέες του στους άλλους. Κάνει κατάχρηση της όποιας δύναμής του και βασικά έχει κατ’ εξοχήν την ψυχολογία του παίκτη. Η ανάγκη του ρίσκου είναι χαρακτηριστική κι αυτό το εφαρμόζει στην οικονομική διαχείριση, στην καριέρα και στην ερωτική του ζωή. Ο Άρης στον Λέοντα είναι ερωτικός και θέλει να επιβεβαιώνει την αξία του με κάθε τρόπο. Είναι παραγωγικός στην εργασία του, προκαλεί τους άλλους και τις ευκαιρίες, επηρεάζεται από τις συγκινήσεις της στιγμής και πολλές φορές λειτουργεί εν θερμώ. Δεν έχει ιδιοτέλεια- απεναντίας τον χαρακτηρίζει γενναιοδωρία, γενναιότητα και ικανότητα να τα βγάζει πέρα στις δυσκολίες.

Άρης στην Παρθένο: Περιορίζεται η βίαιη επίδραση του και διοχετεύεται ο δυναμισμός του σε ό, τι αφορά εργασία και επιμέλεια εργασίας. Η μαχητικότητα γίνεται παραγωγικότητα και ευαισθησία στη δεκτικότητα. Μετριάζονται οι εξάρσεις και οι ενθουσιασμοί για υψηλούς στόχους και δύσκολες επιχειρήσεις και εκφράζεται το ορμέμφυτο ενδιαφέρον  για τους καθημερινούς αγώνες της ζωής και η εργατικότητα που μέσα από αυτά εξασφαλίζεται ασφάλεια ή θετική συνύπαρξη μέσα στο γενικό σύνολο. Ο Άρης στην Παρθένο κινείται αθόρυβα, έχει φυσικές αντοχές και δημιουργική ικανότητα αλλά αποφεύγει να προβάλλει το εγώ του ή να παίρνει πρωτοβουλίες. Είναι ο Άρης που καλλιεργεί περισσότερο απόψεις και κρίσεις για το περιβάλλον του αλλά αποφεύγει πρωτοπορίες και ριψοκίνδυνη δραστηριότητα. Είναι κατάλληλος για να αναλαμβάνει ειδικές ευθύνες, για να προοδεύει διακριτικά στο χώρο της επιστήμης και για να δίνει έμφαση περισσότερο σ’ αυτό που κατασκευάζει ή στο έργο που δημιουργεί παρά στον ίδιο του τον εαυτό.

Άρης στον Ζυγό: Πρόκειται για έναν ευγενή Άρη που καταπιέζει τις βασικές ιδιότητές του και εκδηλώνεται με πλάγιους ή εσωτερικούς τρόπους. Η παρόρμηση του εκδηλώνεται περισσότερο ευγενικά παρά βίαια. Κρατά τους τύπους και ασχολείται με την κοινωνική και αισθηματική του επιτυχία με κάποια επιμέλεια και ξέχωρη φροντίδα. Ο Άρης εδώ χάνει αρκετά στοιχεία από την αγωνιστικότητα του, ενώ αντίθετα αναπτύσσει κάποια αδιαφορία όταν τα πράγματα πάνε λίγο στραβά. Ο Άρης στο Ζυγό χάνει επίσης κάτι από την ορμή του αλλά αναπτύσσει μια ποικιλία ενδιαφερόντων. Είναι ιδιότροπος, εύθικτος και ευαίσθητος, είναι ακόμη και φοβισμένος χωρίς να το ομολογεί. Είναι πνευματώδης, είναι μπλαζέ και όταν θέλει να αμυνθεί γίνεται ειρωνικός. Συμβιβάζεται στην προσωπική του ζωή προκειμένου να μην μείνει μόνος. Ό, τι κι αν του συμβεί ποτέ δεν χάνει τη χάρη και την ευγένεια του. Ωστόσο δεν καλύπτει ποτέ τις ανάγκες του και δεν είναι συνεπής στα αιτήματα του και εκεί που έχει κενά είναι η έλλειψη του ζωικού στοιχείου του που γίνεται ασυνείδητη αιτία καλλιέργειας διαφόρων ανασφαλειών.

Άρης στον Σκορπιό: Ο Άρης εδώ δείχνει έναν άλλον χαρακτήρα ο οποίος έχει αντοχή στις δυσκολίες, επιδεξιότητα στους αγώνες, επιμονή στους σκοπούς του και υπομονή στα βάσανα. Τόσο οι ερωτικές όσο και οι οικονομικές του δραστηριότητες είναι συχνά βασανιστικές ή ριψοκίνδυνες αλλά είναι αυτό που κάνει τον Άρη πιο επιδέξιο για το τελικό επικερδές αποτέλεσμα. Πολλές φορές γίνεται εσωστρεφής. Άλλες φορές η δράση του είναι τόσο δυναμική και αιφνίδια επειδή δεν αντέχει με τίποτα την ήττα. Τον αφορούν οι ουσιαστικές σχέσεις, ξέρει τι θέλει αλλά άλλο τόσο φροντίζει να μην αποκαλύπτονται οι αδυναμίες του. Πληγώνεται εύκολα όσον αφορά την ψυχή ή το συναισθηματισμό του αλλά δεν δείχνει ποτέ  πόσο ευάλωτος είναι. Φροντίζει να εξασφαλίζεται οικονομικά και βρίσκει πολλούς τρόπους για να επιβάλλεται στο περιβάλλον του, παράλληλα όμως καταπιέζει και τον εαυτό του. Τέλος από τη θέση του αυτή εξαρτάται από συμπλέγματα και δεν μπορεί να ξεπεράσει εντελώς τους φόβους του.

Άρης στον Τοξότη: Πρόκειται για μια θέση που δίνει την ευκαιρία στον Άρη να εκφράσει τις ιδιότητές του και να ενισχύσει την πνευματικότητα του. Χαρακτηριστικές οι εξελικτικές τάσεις, μεγάλες οι εμπνεύσεις, δυνατοί οι ενθουσιασμοί και η έφεση για δημιουργική δουλειά και έκφραση. Βέβαια όλα αυτά κάνουν τον Άρη να ακολουθεί ορισμένες φορές κάποιες διαδρομές που δεν οδηγούν πουθενά, προφανώς γιατί παρασύρεται από υπέρμετρη φαντασία και ουτοπιστική διάθεση. Η οξύτητα  του στοιχείου της φωτιάς δίνει μια ταχύτητα στην αντίληψη και στους συλλογισμούς. Η ενασχόληση με θέματα επιστήμης, θρησκείας, πολιτικής, κοινωνικής λειτουργικότητας και συμβουλευτικής είναι τα ατού ενός Άρη στο ζώδιο του Τοξότη όπως επίσης και με ό, τι έχει σχέση με τον αθλητισμό, ορισμένες όμως φορές και με τον τυχοδιωκτισμό. Βέβαια ο Άρης θα αναζητήσει φιλοσοφικούς στόχους και θα βάλει σχετικούς στόχους αλλά κινδυνεύει να χαθεί σ’ ένα λαβύρινθο στείρας θεωρητικότητας. Ένας άλλος κίνδυνος είναι το σκόρπισμα των δυνάμεών του και του χρόνου αναίτια με αποτέλεσμα μια σταδιακή απομάκρυνση από την πραγματικότητα.

Άρης στον Αιγόκερω: Βρίσκεται σε θέση έξαρσης αλλά και σ’ έναν κρόνειο χώρο όπου μπαίνει μια χρήσιμη τροχοπέδη ή γίνεται πιο οργανωμένα δημιουργικός στην έκφραση των ιδιοτήτων του. Τονίζεται η επιθυμία του να ξεχωρίζει από τους άλλους, να είναι αρχηγός μιας ομάδας ή και όλου του κόσμου. Γίνεται υπεύθυνος και χρήσιμος. Δίνει μεγάλους αγώνες προκειμένου να κερδίσει τίτλους και προνόμια. Νοιάζεται για τους άλλους και πολλές  φορές αναλαμβάνει τις δικές του υποχρεώσεις ή άλλες υπερασπίζεται τις θέσεις του με αποτέλεσμα να του αποδίδεται ο τίτλος του ιππότη. Ο Αιγόκερως αποδεικνύεται εποικοδομητικός για τις ιδιότητες του πλανήτη και παρόλο που δεν μειώνεται ο παρορμητισμός του, ίσως είναι από τις λίγες φορές που είναι στην κυριολεξία εποικοδομητικός. Εκείνο που δεν μπορεί να αποφύγει είναι οι ευθύνες του απέναντι στους άλλου, οι δύσκολες μάχες που πρέπει κάποτε να δώσει, το ακριβό αντίτιμο της διακεκριμένης θέσης του που πρέπει να καταβάλει σχεδόν πάντα προκαταβολικά. Ο Άρης εδώ θέλει να τον υπολογίζουν και να το δείχνουν.

Άρης στον Υδροχόο: Μία από τις ρομαντικές θέσεις αυτού του πλανήτη όπου λειτουργεί καταπληκτικά σε θεωρητικό επίπεδο και νοιάζεται για το αύριο, για τον κόσμο, για το μέλλον της ανθρωπότητας και για το τι καλύτερο μπορεί να γίνει τόσο σε προσωπικό όσο και σε γενικό επίπεδο. Στο χώρο αυτό ο Άρης γίνεται ο ερευνητής που σκέφτεται, αμφισβητεί και νοιάζεται. Αναζητεί πάντα τα αίτια των όποιων αποτελεσμάτων. Θέλει να αναμορφώνει και να αναδιοργανώνει τα πάντα. Τον ενδιαφέρουν η τεχνολογία και προετοιμάζει πάντα καταστάσεις που κυριαρχούν μελλοντικά. Γίνεται πολλές φορές και επαναστάτης αλλά με αίτια και μάλιστα σε θέματα κοινωνικά. Είναι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά είναι και κατάλληλος να γδύσει καταστάσεις από ψεύτικα στοιχεία και ν αντικρίσει κατάματα την σκληρή πραγματικότητα και τότε νιώθει απεριόριστα μόνος. Και τότε αυτό που τον κρατά στον αγώνα για το αύριο και στη συμμετοχή στη ζωή καθημερινά είναι οι ιδέες, οι ελπίδες και τα όνειρα που δεν σταματά να καλλιεργεί μέσα του. Δίνεται στους άλλους αλλά εκείνοι σπάνια μπορούν να τον καταλάβουν κα γι’ αυτό ευθύνεται ο χαρακτήρας του.

Άρης στους Ιχθείς: Είναι ο Άρης των μεγάλων ζωγράφων , των καλλιτεχνών αλλά και των τυχοδιωκτών. Μεταβλητή η επίδραση του και σκεπτόμενο το ύφος του. Η φύση των Ιχθύων τονίζει την ευαισθησία και την ευθιξία του με  αποτέλεσμα να ασχολείται με μη ουσιώδη θέματα καταναλώνοντας άσκοπα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας, του χρόνου αλλά και του δυναμικού του. Ωστόσο δεν παύει να είναι εξίσου ρομαντικός και ποιητικός. Η ερωτική του ζωή απορροφά επίσης πολύ χρόνο και καθώς τον απασχολούν οι άλλοι ασχολείται πολύ μαζί τους τραυματιζόμενος  εύκολα από την τυχόν κακή συμπεριφορά τους. Άλλο τόσο ο Άρης στους Ιχθείς δεν αντέχει τη σκληρότητα της ζωής και γι’ αυτό καταφεύγει στο αλκοόλ ή άλλα τοξικά χρησιμοποιώντας τα σαν διαβατήρια που τον απογειώνει σ’ ένα κόσμο μακριά από την πραγματικότητα. Αν αξιοποιήσει όμως τις ικανότητές, τις προσλαμβάνουσες και τα ταλέντα του μπορεί να κάνει θαύματα εκφραζόμενος στο χώρο της τέχνης αλλά και της βαθιάς επιστημονικής έρευνας.
Βιβλιογραφία: Πλανήτες και Ζώδια, Οι Πλανητικές Επιδράσεις, Κώστας Λεφάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου