Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

Βασικές αστρολογικές έννοιες - Αστρολογικό ευρετήριο


Η αστρολογία είναι μια πανάρχαια επιστήμη που μελετάει τις σχέσεις των άστρων, το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και πάνω στους ανθρώπους και τους έμβιους οργανισμούς. Είναι ένας δείκτης αυτογνωσίας και καθοδηγεί τους ανθρώπους με αρκετή λεπτομέρεια στο να αντιμετωπίσουν προβλήματα και αδυναμίες τους και να βγουν αλώβητοι από κακουχίες και αντιξοότητες που τους ταλανίζουν. Είναι ένας τρόπος εντοπισμού των θετικών ικανοτήτων ενός ανθρώπου και λειτουργεί προσανατολιστικά και κατατοπιστικά.


Τα ζώδια είναι κάτι διαφορετικό από τους αστερισμούς. Ο ζωδιακός κύκλος είναι νοητός, ιδεατός και χωρίζεται σε 12 ζώδια καθένα από τα οποία συμβολίζει κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στιγμή στο χρόνο. Τα ζώδια βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και έχουν κάποιες ιδιότητες. Οι ιδιότητες αυτές είναι τέσσερις:

Α. Κάθε ζώδιο έχει έναν ή δύο πλανήτες κυβερνήτες και ανάλογα με τον κυβερνήτη του ζωδίου, το ζώδιο αυτό αντιπροσωπεύει μια κατάσταση και φέρει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Β. Τα ζώδια είναι δύο πολικοτήτων, της αρσενικής και της θηλυκής. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το φύλλο του ανθρώπου αλλά με το πόσο δραστήριος ή μη είναι. Η θετική πολικότητα είναι η αρσενική πολικότητα ή αλλιώς ενεργητική πολικότητα ενώ η αρνητική πολικότητα είναι η θηλυκή πολικότητα ή αλλιώς παθητική. Έτσι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ενεργητικοί και δραστήριοι ενώ κάποιοι άλλοι πιο επιφυλακτικοί και λιγότερο δραστήριοι.
Γ. Επόμενο χαρακτηριστικό των ζωδίων αποτελεί η ιδιότητα της ύλης ή του ζωδίου. Αυτό έχει να κάνει με την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα του κάθε ζωδίου, έτσι παρατηρούμε τρείς ομάδες ζωδίων: α)τα παρορμητικά      β)τα σταθερά                                                                           γ)τα μεταβλητά.
Τα παρορμητικά σχετίζονται με την έναρξη και την κίνηση, τα σταθερά σχετίζονται με την εμφύτευση και την εγκατάσταση ενώ τα μεταβλητά με την ιδέα και τη διάδοση.
Δ. Το τέταρτο χαρακτηριστικό γνώρισμα σχετίζεται με τις ιδιότητες της ύλης σε επίπεδο πραγματικότητας(γη, νερό, αέρας και φωτιά). Η γη σχετίζεται με την υλοποίηση και την εφαρμογή, το νερό σχετίζεται με τα συναισθήματα, ο αέρας με τις ιδέες και η φωτιά με την έμπνευση και τη διάδοση.

Τα ζώδια είναι 12, έχουν κυβερνήτες πλανήτες, έχουν γένος, ιδιότητες, ανήκουν σε στοιχεία και μπορούμε να δώσουμε λέξεις κλειδιά:

Κριός      Άρης    Παρορμητικό    Φωτιά    Οργασμός

Ταύρος    Αφροδίτη    Σταθερό    Γη    Γονιμοποίηση

Δίδυμος     Ερμής    Μεταβλητό    Αέρας    Επικοινωνία

Καρκίνος     Σελήνη    Παρορμητικό    Νερό    Ανάπτυξη

Λέων     Ήλιος    Σταθερό    Φωτιά    Δημιουργία

Παρθένος     Ερμής    Μεταβλητό    Γη    Λειτουργία

Ζυγός     Αφροδίτη    Παρορμητικό    Αέρας    Συνεργασία

Σκορπιός    Πλούτωνας    Σταθερό    Νερό    Συνείδηση

Τοξότης    Δίας    Μεταβλητό    Φωτιά    Γνώση

Αιγόκερως    Κρόνος    Παρορμητικό    Γη    Οργάνωση

Υδροχόος     Ουρανός    Σταθερό    Αέρας    Αναθεώρηση

Ιχθείς     Ποσειδώνας    Μεταβλητό    Νερό    Εξιδανίκευση

             Ήλιος : Είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Αποτελεί το ζώδιο μας, είναι το εκφρασμένο εγώ μας, η δύναμη, η ζωτικότητα και η εκφραστικότητα μας. Σχετίζεται με τον πατέρα και το παιδί. Είναι το είναι μας. Το συνειδητό μας.

             Σελήνη: Είναι το μη εκφρασμένο εγώ μας. Σχετίζεται με το σπίτι μας,  τις ρίζες μας και τις καταβολές μας. Σχετίζεται με το ένστικτο και τα συναισθήματά μας. Δείχνει τη σχέση μας με τη μητέρα μας και είναι το υποσυνείδητό μας.

             Ερμής: Επικοινωνία, εξυπνάδα, νοητική δύναμη και λειτουργία καθώς και ταξίδια.

             Αφροδίτη: Άνιμα, ομορφιά, αρμονία, αγάπη, έρωτα, αγαθά και χρήμα. Θηλυκότητα και θηλυκό αρχέτυπο.

             Άρης: Άνιμους, βούληση, δράση , ενέργεια, δραστηριότητα, δράση, κίνητρα και σεξουαλικότητα. Αρσενικό αρχέτυπο.

             Δίας: Τύχη, επέκταση, αισιοδοξία, διδασκαλία, φιλοσοφία, θρησκεία, πανεπιστήμιο και οικονομική επιτυχία.

             Κρόνος: Περιορισμοί, ευθύνες, υποχρεώσεις, δυσκολίες, αυστηρότητα, κύρος, καταξίωση, κατεστημένο, παράδοση,  όρια και γηρατειά.

             Ουρανός: Απρόοπτα, αλλαγές, επαναστατικότητα, καινοτομία, αλλαγή κατεστημένου, ιδεαλισμός και αλτρουισμός.

             Ποσειδώνας: Θρησκεία , τέχνη , ιδεώδη, διαίσθηση, εξαπάτηση, ευαισθησία, ρομαντισμός και απατηλό.

             Πλούτωνας: Υποσυνείδητο και ασυνείδητο, δύναμη, εξουσία, θάνατος και αναγέννηση, μεταμόρφωση και αναμόρφωση.

Το προσωπικό μας ωροσκόπιο, όπως και κάθε ωροσκόπιο χωρίζεται σε 12 οίκους-σπίτια-τομείς.

1ος οίκος: Το εγώ ή ο ωροσκόπος. Δείχνει την προσωπικότητά μου, την ιδιοσυγκρασία μου, την εμφάνισή μου, τον χαρακτήρα μου και το πώς δείχνω στους άλλους. Πλανήτες σε αυτόν τον οίκο έχουν δυνατή επιρροή και χρωματίζουν με τις ιδιότητές τους τον χαρακτήρα ενός ατόμου.

2ος οίκος: Σχετίζεται με τα υλικά αγαθά και τις απολαύσεις. Είναι δείκτης αυτοπεποίθησης. Και φανερώνει τη στάση του ατόμου απέναντι στην ύλη.

3ος οίκος: Σχετίζεται με την επικοινωνία, τα μεταφορικά μέσα, τις σχέσεις με τους στενούς συγγενείς και τα αδέλφια. Αναφέρεται στις σπουδές και στη νοημοσύνη.

4ος οίκος: Σχετίζεται με την οικογένεια, το σπίτι, τις ρίζες μας και τις καταβολές μας. Είναι τομέας ιδιωτικός και δείχνει ενδοοικογενειακές σχέσεις.

5ος οίκος: Είναι ο οίκος που σχετίζεται με τη δημιουργία, τον έρωτα, τη διασκέδαση και την καλοπέραση. Σχετίζεται με τα σπορ και τον τζόγο.

6ος οίκος: Εργασιακά θέματα και καθημερινής απασχόλησης, ρουτίνας και θέματα υγείας. Σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών.

7ος οίκος: Σχέσεις & συνεργασίες, γάμος και πιθανότητα για ιδανικό σύντροφο.

8ος οίκος: Υποσυνείδητο, χρήματα από κληρονομιές και εφορίες, εξουσία, σχέση με την ιδέα του θανάτου και τη μεταθανάτιο ζωή. Επιχειρηματική ικανότητα και επιχειρήσεις. Σεξουαλικότητα.

9ος οίκος: Ανώτερη μόρφωση , παιδεία, γνώση, θρησκεία και φιλοσοφία. Πνευματικές και ηθικές αξίες καθώς και σχέσεις με μακρινά ταξίδια και εξωτερικό.

10ος οίκος: Καριέρα, κοινωνική προβολή και καταξίωση, δημόσια εικόνα και προφίλ.  Σταδιοδρομία, φιλοδοξίες, σχέση με το δημόσιο και πειθαρχία.

11ος οίκος: Συλλογικές οργανώσεις με κοινωνική χροιά, φιλίες και σύλλογοι. Ομαδικές δραστηριότητες και σπορ.

12ος οίκος: Ασυνείδητο και υποσυνείδητο, αυτογνωσία και απομόνωση, ενδοσκόπηση και οράματα.

Οι οίκοι λειτουργούν κατά άξονες και έχουμε συνεπώς 6 άξονες:

1ος – 7ος : Άξονας προσωπικότητας                                                                                                            

2ος - 8ος : Άξονας της κληρονομικότητας

3ος – 9ος : Άξονας της αντίληψης

4ος – 10ος : Άξονας της εξέλιξης

5ος – 11ος : Άξονας της αμφισβήτησης

6ος – 12ος : Άξονας της συνείδησης.

Οι οίκοι 1ος – 4ος – 7ος – 10ος  είναι οι γωνιακοί οίκοι και είναι σημαντικότατοι. Παρορμητικού σταυρού .

Οι οίκοι 2ος – 5ος – 8ος – 11ος είναι οι ενδιάμεσοι οίκοι. Σταθερού σταυρού.

Οι οίκοι 3ος – 6ος – 9ος -12ος είναι οι τελικοί οίκοι. Μεταβλητού σταυρού.

                        Αστρολογικές όψεις

1η όψη : Σύνοδος : Είναι η γωνία μηδέν μοιρών. Είναι η σύγκλιση δύο ή περισσοτέρων πλανητών στο ίδιο ζώδιο, κοντά στις ίδιες μοίρες. Είναι δυνατή όψη και συγκαταλέγεται άλλοτε στις ευνοϊκές και άλλοτε στις μη ευνοϊκές, ανάλογα με τη φύση του πλανήτη που κάνει σύνοδο. Ανοχή 8-10 μοίρες.

2η όψη : Αντίθεση : Είναι η γωνία 180ο κατά την οποία οι πλανήτες είναι εκ διαμέτρου αντίθεση στα απέναντι ζώδια. Είναι σκληρή όψη και δείχνει εσωτερική σύγκρουση και ρήξεις με τον ίδιο μας τον εαυτό.

3η όψη : Τρίγωνο 120ο . Είναι αρμονική όψη που συνδυάζει τις δυνάμεις των πλανητών έτσι ώστε να βγουν θετικά.

4η όψη : Τετράγωνο 90ο . Είναι δυσαρμονική όψη, η οποία δυσκολεύει το άτομο σε θέματα πρακτικότητας και υλοποίησης τους.

5η όψη : Εξάγωνο 60ο . Είναι αρμονική όψη, με την οποία υπάρχει διέξοδος της ενέργειας των πλανητών χωρίς κόπο .

                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου